Άφιξη
 
 
Αναχώρηση
 
 
Ενήλικες
 
2
 
Παιδιά
 
0
 

10 ΕΞΑΙΣΙΑ ΧΡΟΝΙΑ

Η μεγάλη οικογένεια του Excelsior, οι φίλοι, οι επισκέπτες και οι συνεργάτες μας πάντοτε αποτελούσαν την καρδιά και συνέθεταν την ταυτότητά μας. Το 2019 ήταν η επέτειος των 10 ετών από την αναγέννηση του ξενοδοχείου. Γιορτάσαμε την επιτυχημένη δεκαετία μας με όλους όσους έχουν αποτελέσει αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορία μας όλα αυτά τα χρόνια, αποκαλύπτοντας τα πιο υπέροχα συναισθήματα και αναμνήσεις.

Διασημότητες από τον πολιτιστικό χώρο, μέλη της πολιτικής και οικονομικής ζωής της πόλης, εικαστικοί καλλιτέχνες και ηθοποιοί από όλο τον κόσμο είχαν μια όμορφη σκέψη να μοιραστούν εμπνευσμένοι από το Excelsior.

10 ΑΝΘΡΩΠΟΙ

Το ξενοδοχείο Excelsior λειτουργεί από το 2009. Μέσα σε αυτή τη δεκαετία είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε, να φιλοξενήσουμε και να συναναστραφούμε πολλές διασημότητες και δημόσια πρόσωπα. Έχουμε καλωσορίσει τους πάντες, από δημοσιογράφους και πολιτικούς μέχρι αλλοδαπούς επιχειρηματίες και καλλιτέχνες. Αυτά που μοιράστηκαν μαζί μας ως τις πιο ξεχωριστές Excelsior στιγμές τους είναι πραγματικά ιδιαίτερα και αποτελούν πηγή έμπνευσης.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΟΛΛΕΓιΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΑΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΒΛΑΧΟΣ

Μοιραστείτε μαζί μας μια δυνατή ανάμνηση σας από το Excelsior.

Λόγω εντοπιότητας δεν είχα την χαρά να διανυκτερεύσω στο Εxcelsior, είχα όμως ουκ ολίγους προσκεκλημένους που διέμειναν σε αυτό και γνωρίζω ότι ήταν όλοι τους ενθουσιασμένοι. Η προσωπική μου εμπειρία είναι από την υπέροχη Charlie D. Brasserie, όπου παρευρέθηκα πρόσφατα σε μια εκδήλωση και εντυπωσιάστηκα από την ατμόσφαιρά, το υπέροχο service και τη θετική διάθεση που δημιούργησε στους «απαιτητικούς» καλεσμένους.

Τι σημαίνει για τη Θεσσαλονίκη το Excelsior;

Το Excelsior αποτελεί ένα αρχιτεκτονικό στολίδι για την πόλη. Είναι ένας ιδανικός και, θα έλεγα, μοναδικός χώρος για τους φιλοξενούμενους σε αυτό, αλλά και ένας σημαντικό σημείο συνάντησης και επικοινωνίας για τους επιχειρηματίες και κατοίκους της Θεσσαλονίκης.

«Θεσμοί» όπως το Ανατόλια και το Excelsior, καθένας από τη δική του σκοπιά, έχουν αφήσει το δικό τους αποτύπωμα στην ιστορία της πόλης. Ποια θα ήταν η ιδανική ευχή σας για το μέλλον;

Η ευχή μου είναι να συνεχίσουμε να ενισχύουμε τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της πόλης και την προσφορά υψηλού επιπέδου υπηρεσιών, ώστε να συνεισφέρουμε στην ανάδειξη της Θεσσαλονίκης ως μιας πόλης με ειδικό βάρος στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. «Θεσμοί» όπως το Excelsior και το Ανατόλια, με την κατάλληλη συνεργασία, μπορούν πραγματικά να κάνουν τη διαφορά.

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΟΡΕΣΤΗΣ ΑΝΔΡΕΑΔΑΚΗΣ

Πώς θα περιγράφατε την εμπειρία διαμονής σας και τη συνεργασίας σας με το Excelsior;

Κάθε φορά που έχω μείνει στο Excelsior έχει αποτυπωθεί στη μνήμη μου. Η ηρεμία που αποπνέει ο χώρος, η ευγένεια και η προθυμία του προσωπικού, και η γοητεία που ασκεί πάνω σου η ιστορία του κτιρίου κάνουν την κάθε στιγμή της διαμονής εκεί ξεχωριστή. Αντίστοιχα, η συνεργασία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με το Excelsior έχει υπάρξει σε κάθε πτυχή της άψογη. Οι εκλεκτοί καλεσμένοι μας που φιλοξενήθηκαν στα υπέροχα δωμάτια του ξενοδοχείου έμειναν καταγοητευμένοι. Οι συνεντεύξεις των υψηλών καλεσμένων του Φεστιβάλ ήταν πάντα άρτια οργανωμένες, χάρη στη σημαντική υποστήριξη του προσωπικού του ξενοδοχείου. Οι επίσημες δεξιώσεις και τα πιο casual κοκτέιλ πάρτι ή τα εξαιρετικά δείπνα που έχουμε παραθέσει κατά καιρούς στην Charlie D. Brasserie στο πλαίσιο των Φεστιβάλ, ελάμβαναν πάντα ενθουσιώδεις επαίνους των συνδαιτυμόνων. Για τον λόγο αυτό το Excelsior είναι για εμάς, εκτός από ένας πολύτιμος επαγγελματικός συνεργάτης, και ένα αγαπημένο ορόσημο για την πόλη της Θεσσαλονίκης.

Ποια από τις αγαπημένες σας ταινίες θα βλέπατε να διαδραματίζεται στους χώρους του ξενοδοχείου;

Θα έλεγα πως αν ο πολύ αγαπημένος σκηνοθέτης Wes Anderson είχε τη χαρά να μείνει έστω μία νύχτα στο Excelsior θα επέλεγε να γυρίσει εκεί μια διαφορετική, πιο urban και μινιμαλιστική εκδοχή του περίφημου Grand Budapest Hotel, με τη Θεσσαλονίκη να γίνεται το -απόλυτα συμμετρικό και τόσο υπέροχα πολύχρωμο- σκηνικό μιας περιπετειώδους καταδίωξης που ξεκινάει και καταλήγει στους χώρους του Excelsior.

Μοιραστείτε μαζί μας μια δυνατή ανάμνηση από το Excelsior και μια ευχή για το μέλλον.

Δεν θα ξεχάσω ποτέ όταν, ως δημοσιογράφος τότε, πήρα μια από τις πιο σημαντικές συνεντεύξεις της καριέρας μου από τη συγγραφέα Γουόρις Ντίρι, μια εκπληκτική γυναίκα, στο Mezzanine του Excelsior. Ήταν το 2010 και μόλις είχε προβληθεί στο 51ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης η ταινία Το Λουλούδι της Ερήμου. Μια συγκλονιστική ταινία με θέμα τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων στη Σομαλία, βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο και την προσωπική μαρτυρία της ίδιας της Γουόρις Ντίρι, η οποία είχε έρθει στη Θεσσαλονίκη για να μιλήσει ανοιχτά και δυνατά, έξω από τα δόντια, για ένα τόσο σημαντικό θέμα που ο δυτικός κόσμος ως επί το πλείστον αγνοούσε.

Εύχομαι ολόψυχα το Excelsior να συνεχίσει να διαπρέπει και να διακρίνεται μεταξύ των καλύτερων ξενοδοχείων στην Ελλάδα, προσφέροντάς μας σε κάθε επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη αυτό το τόσο σπάνιο συναίσθημα της πραγματικά ειλικρινούς φιλοξενίας.

ΑΡΧΙΤΕΤΟΝΑΣ ΆΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Τι σημαίνει για εσάς το Excelsior;

H πρώτη μου ανάμνηση από το όνομα Excelsior ανάγεται σε ένα ξενοδοχείο στο Λουτράκι Κορινθίας όπου είχα παραθερίσει με τη γιαγιά μου σε ηλικία οκτώ ή εννιά χρονών. Το ξανασυνάντησα το 1986, όταν σήκωσα το βλέμμα και αντίκρισα την εσώγλυφη επιγραφή του κτιρίου της οδού Μητροπόλεως 23, του Μεγάρου Ματαλών όπως ήταν τότε γνωστό. Εγκαταστάθηκα στον 2ο όροφο του κτιρίου εκείνη τη χρονιά και το αρχιτεκτονικό μου γραφείο κατέλαβε διαδοχικά μέχρι και τέσσερα γραφεία, κλείνοντας δύο δεκαετίες στο κτίριο. Έφυγα το 2006 όταν η εταιρεία Μακεδονικά Ξενοδοχεία το αγόρασε με σκοπό να αποδώσει πραγματικά τον τίτλο της επιγραφής του, κάνοντάς το ένα πραγματικά «εξέχον» και «υπέρτερο» ξενοδοχείο, αναπαλαιώνοντας και εκσυγχρονίζοντας μαζί ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα της Θεσσαλονίκης.

Ποια είναι η δική σας προσωπική «Θεσσαλονίκη του Excelsior»;

Το 1992 φωτογράφισα διεξοδικά το εσωτερικό του κτιρίου δίνοντας έμφαση στη συγκίνηση που μου δημιουργούσε η αίσθηση της εγκατάλειψης και της φθοράς, το αποτύπωμα του χρόνου πάνω στους τοίχους, στα δάπεδα, στα κουφώματα, στα κιγκλιδώματα. Υπερασπίστηκα μάλιστα, παραδόξως ίσως παρότι αρχιτέκτονας ο ίδιος, το δικαίωμα στη βίωση της φθοράς, στην απόκρουση της διά της συντήρησης και της ανακαίνισης αναίρεσής της. Ρομαντική και ουτοπική ταυτόχρονα η στάση μου, που ωστόσο συγκρότησε την αφετηρία για το βιβλίο «Η Θεσσαλονίκη του Excelsior» όπου, μαζί με τον συγγραφέα Σάκη Σερέφα, απογράψαμε 50 σημαντικά τοπόσημα της Θεσσαλονίκης εν είδει ενός πιο προσωπικού και πιο «ψαγμένου» οδηγού της πόλης.

Μοιραστείτε μαζί μας μια δυνατή ανάμνηση από το ξενοδοχείο και μια ευχή για το μέλλον.

Η δυνατότερη ανάμνησή μου, όπως είναι αναμενόμενο, προέρχεται από τα χρόνια που προηγήθηκαν του ξενοδοχείου, από το πλήθος των συναλλαγών και των μελετών που προέκυψαν στο γραφείο μου μέσα στους τοίχους του κτιρίου. Από τους συνεργάτες που συστεγάστηκαν μαζί μου και από τους δικηγόρους και συμβολαιογράφους που αποτελούσαν τον κύριο πληθυσμό του, θυμάμαι εξάλλου ανάμεσά τους ως νέους νομικούς, τη γνωστή από την τηλεόραση Μαρία Χούκλη και τον επίσης γνωστό πρώην υπουργό Δικαιοσύνης, Νίκο Παρασκευόπουλο. Από την παρούσα φάση του κτιρίου, στη δεκαετή ζωή του ως ξενοδοχείου, οι αναμνήσεις μπορεί να μην είναι αντίστοιχα δυνατές, αλλά είναι συνεχείς: κάθε Σάββατο, μαζί με τον παιδικό μου φίλο Δημήτρη, στο ισόγειο του Excelsior, στο καφέ «Be» -και ανεξαρτήτως της διακόσμησής του που διανύει την τρίτη της περίοδο- απολαμβάνουμε τον καλύτερο καφέ της πόλης, την ωραία μουσική, νοσταλγώντας τα κρουασανάκια που συνόδευαν τον καφέ της προηγούμενης διαχείρισης και κάνοντας βαθιές τομές στις συζητήσεις μας, συνήθως ως γρουσούζικα γεροντάκια, εις μάτην εξεγειρόμενοι κατά της άγνοιας και κακοποίησης της Ελληνικής γλώσσας από τα μίντια και τους νεότερους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ, ΕΚΔΟΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ PARALLAXIΓΙΩΡΓΟΣ ΤΟΥΛΑΣ

Πώς έλκει το ενδιαφέρον μιας δημοσιογραφικής πένας το Excelsior;

Πώς θα μπορούσε να μην έχει ενδιαφέρον; Πρόκειται για ένα κτίριο χτισμένο το 1924, σε μια Θεσσαλονίκη που προσπαθούσε να κλείσει τις πληγές της μεγάλης πυρκαγιάς, με αριστοτεχνικές αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες, art deco μπαλκόνια, νεοκλασικού στιλ ψηλά παράθυρα και ατελείωτες ιστορίες που το συνοδεύουν. Σήμερα, έχει υποστεί μια υποδειγματική ανακαίνιση που όχι μόνο σεβάστηκε το ένδοξο παρελθόν, αλλά έδωσε στο σύγχρονο μέλλον της φιλοξενίας τη φινέτσα της συνέχειας.

Πώς θα φανταζόσασταν το Excelsior στη… «Θεσσαλονίκη Αλλιώς»;

Ως έναν τόπο υποδειγματικής αισθητικής που διασώζει μνήμες και δημιουργεί αναμνήσεις για τον μελλοντικό επισκέπτη της πόλης.

Μοιραστείτε μαζί μας μια δυνατή ανάμνηση από το ξενοδοχείο και μια ευχή για το μέλλον.

Λίγο πριν ξεκινήσει η ανακαίνιση του ξενοδοχείου, ο Ντίνος Τορνιβούκας με κάλεσε για μια ιδιωτική ξενάγηση στο εργοτάξιο. Ήταν μια πραγματική αποκάλυψη. Ανεβήκαμε τις σκάλες που οδηγούσαν στο παρελθόν. Αυτό το έρημο κομψοτέχνημα της οδού Μητροπόλεως έκρυβε ιστορίες από εποχές που για την πόλη η αρχιτεκτονική υπήρξε καθήκον και όραμα. Ανεβαίνοντας τους ορόφους ένιωθα πως άκουγα τη βοή του μύθου. Ιστορίες φιλοξενίας άλλων εποχών και ταυτόχρονα δέος για το στιλ και την έμπνευση όσων το σχεδίασαν. Όταν το ξενοδοχείο ολοκληρώθηκε, η οικογένεια Τορνιβούκα μας υποδέχτηκε ένα βράδυ στην υπέρκομψη σάλα του τελευταίου ορόφου για την πρώτη αίσθηση του καινούργιου. Τα συναισθήματα ήταν το ίδιο δυνατά με την πρώτη φορά, με τη διαφορά ότι πλέον είχε προστεθεί και το συναίσθημα της αισιοδοξίας για το νέο ταξίδι που ξεκινούσε!

EDITOR-AT-LARGE GLOW MAGAZINEΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΚΛΕΙΔΑΡΙΑ

Τι σημαίνει για εσάς το Excelsior;

Το ξενοδοχείο Excelsior είναι ένα αληθινό στολίδι για την πόλη της Θεσσαλονίκης, τόσο γιατί στεγάζεται σε ένα ιστορικό κτίριο που διατηρεί ανέπαφο τον υπέροχο αρχιτεκτονικό του χαρακτήρα, όσο και γιατί καταφέρνει να είναι ένα από τα πιο εμβληματικά ξενοδοχεία της πόλης. Κι αυτό γιατί διατηρεί την ποιότητα και τα υψηλά στάνταρ που είχε από την αρχή θέσει στο ξενοδοχειακό γίγνεσθαι, αποτελώντας έτσι σταθερή αξία στο πέρασμα του χρόνου. Προσωπικά, έχω να θυμάμαι ορισμένες πολύ όμορφες στιγμές από events που κατά καιρούς έχουν φιλοξενηθεί στο Excelsior, πάντοτε άψογα συντονισμένα, τη θερμή φιλοξενία κάποιων φωτογραφίσεων για το περιοδικό GLOW με εξαιρετικό αποτέλεσμα, αφού οι εσωτερικοί χώροι και τα δωμάτια του είναι άψογης αισθητικής και, τέλος, αμέτρητες στιγμές με φίλους και παρέες στο καφέ – εστιατόριό του.

Πώς καταφέρνει να εκπέμψει τη δική του λάμψη στην πόλη της Θεσσαλονίκης;

Θεωρώ με απόλυτη ειλικρίνεια πως όντας ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ξενοδοχεία στο κέντρο της πόλης έχει γράψει τη δική του μοναδική ιστορία με την παρουσία του και μόνο, ενώ παράλληλα έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα από τα πιο δυνατά και φιλόξενα all day στέκια για καφέ και φαγητό. Αυτό ακριβώς που χρειάζεται η πόλη, δηλαδή. Ένα διαχρονικό στέκι με σταθερή ποιότητα και εξαιρετικό περιβάλλον.

Ποιο είναι το αγαπημένο σας σημείο στο ξενοδοχείο για την ιδανική φωτογράφιση ενός editorial για το GLOW;

Με καλύπτει το σύνολο του χώρου με την αισθητική που αποδίδει, αλλά ξεχωρίζει το πιο πρόσφατο απόκτημά του ξενοδοχείου, η Charlie D. Brasserie, που έχει γοητεύσει τόσο τους Θεσσαλονικείς όσο και τους επισκέπτες της πόλης με την κομψότητα και τη φινέτσα της.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΣ – ΑΦΗΓΗΤΗΣ ΑΛΕΞΗΣ ΚΩΣΤΑΛΑΣ

Πώς θα περιγράφατε την εμπειρία διαμονής σας στο Excelsior;

Ζεστή και ανθρώπινη. Έτσι θα χαρακτήριζα τη διαμονή μου στο αρχοντικό Excelsior! Από την πρώτη στιγμή, το προσωπικό σου χαρίζει χρόνο και προσοχή, αισθάνεσαι ότι δεν είσαι στην πολυτελή αλλά απρόσωπη ρεσεψιόν ενός ξενοδοχείου, αλλά ξεκινάς ένα ταξίδι στο χρόνο, απολαμβάνοντας την αρχοντιά και την πολυτέλεια ανάσας χρόνου του Χθες, μαζί με την αφαιρετική λιτότητα του Σήμερα, που σε προετοιμάζει για το Αύριο. Στο δε εστιατόριο, σε ένα περιβάλλον με χαλαρό, παρεΐστικο χρώμα, θαρρείς γαλλικού μπιστρό, απολαμβάνεις τη γοητεία του Τώρα!

Μοιραστείτε μαζί μας μια δυνατή ανάμνηση από το ξενοδοχείο και μια ευχή για το μέλλον.

Δεν μου αρέσει να ξεχωρίζω «καλύτερες στιγμές ή αναμνήσεις», καθώς ένας τέτοιος διαχωρισμός μοιάζει να υπονοεί ότι αφού υπάρχουν οι «καλύτερες», θα πρέπει να υπάρχουν και οι «χειρότερες». Όταν όμως φεύγοντας από κάποιο μέρος, κάποια εκδήλωση ή συνάντηση, αισθάνομαι τόσο όμορφα, μου αρκεί αυτή η αίσθηση της ζεστασιάς και της πληρότητας! Χωρίς ετικέτες!

Αν το ξενοδοχείο αποτελούσε το σκηνικό μιας παράστασης του κλασικού ρεπερτορίου, ποια θα ήταν αυτή;

Στα δωμάτια με το αρμονικό πάντρεμα αρχοντιάς και γραμμικής λιτότητας θα μπορούσαν άνετα να διαδραματίζονται σκηνές από «Το Σπίτι των Τριών Κοριτσιών» (Das Dreimaederlhaus) των Franz Schubert και Heinrich Berte, που παρουσιάστηκε στην Εθνική Λυρική Σκηνή, το 1954-55, αν θυμάμαι σωστά, μια οπερέτα εμπνευσμένη από τη ζωή του ίδιου του Franz Schubert.

ΠΡΩΗΝ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ & ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣΣΠΥΡΟΣ ΠΕΓΚΑΣ

Πώς αντικατοπτρίζεται η ιστορία του Excelsior στην πόλη της Θεσσαλονίκης;

H ιστορία του ξενοδοχείου Excelsior εξελίσσεται παράλληλα με την ιστορία της πόλης. Χτίζεται την εποχή της (πολυπολιτισμικής και πολυεθνικής) ακμής της Θεσσαλονίκης, την εποχή του μεσοπολέμου, αναπτύσσεται παράλληλα με την εμπορική άνθησή της, ενώ παρακμάζει την εποχή της εσωστρέφειας και της γεωπολιτικής περιθωριοποίησής της. Ξαναγεννιέται θριαμβευτικά στην αρχή του 21ου αιώνα σαν προάγγελος της νέας εποχής της Θεσσαλονίκης, μιας εποχής εξωστρέφειας και κοσμοπολιτισμού, τουριστικής ανάπτυξης και θετικών προσδοκιών, που κατά τη γνώμη τη δική μου, αλλά και πολλών άλλων, έφερε η νέα τότε διοίκηση του Γιάννη Μπουτάρη που ανέλαβε το 2011 τη δημοτική αρχή της Θεσσαλονίκης.

Πώς θεωρείτε ότι συνέβαλε η αναπαλαίωση του ξενοδοχείου στην τουριστική ανάπτυξη της πόλης;

Ως ο πρώτος (στην ιστορία) Αντιδήμαρχος Τουρισμού της Θεσσαλονίκης θυμάμαι πάντα τα πρώτα ‘δύσκολα» χρόνια, μεταξύ 2011 και 2014, όταν προσπαθούσαμε να πείσουμε τους συνομιλητές μας στο εξωτερικό ότι η Θεσσαλονίκη μπορεί να είναι ένας διεθνής προορισμός, να χρησιμοποιώ το ξενοδοχείο Excelsior ως «άγκυρα» – απτή απόδειξη αριστοκρατικού καταλύματος πολυτελούς φιλοξενίας στην πόλη μας. Δεν ξέρω αν είναι τυχαίο ή αν οφείλεται στη διορατικότητα του έμπειρου ξενοδόχου, του κ. Τορνιβούκα, το γεγονός ότι επένδυσε σε ένα πραγματικό boutique ξενοδοχείο υψηλών προδιαγραφών και υπηρεσιών σε μια εποχή που δεν έμοιαζε ακόμα απαραίτητο να υπάρχει στην πόλη μας. Ξέρω όμως ότι ακόμα δεν έχει φτάσει η πόλη στο σημείο να μπορεί να επιστρέψει στον ιδιοκτήτη του Excelsior την αξία που θα έπρεπε να εισπράττει για αυτή του την επένδυση. Είναι όμως ευοίωνο για εμάς ότι η οικογένεια Τορνιβούκα επενδύει πάντα, όχι απλά για την επόμενη, αλλά κυρίως για τη μεθεπόμενη γενιά της!

Μοιραστείτε μαζί μας μια εμπειρία σας ή μια ιστορία από το Excelsior.

Η πιο όμορφη εμπειρία για μένα, που δεν είμαι εκ των πραγμάτων φιλοξενούμενος στα δωμάτια του Excelsior, εξελίχθηκε στους χώρους εστίασής του. Εκεί όπου, πριν από μερικά χρόνια, παρουσία τους δημάρχου Μπουτάρη και πολλών φίλων, εκλεκτών Θεσσαλονικέων, γευτήκαμε στο πλαίσιο ενός δείπνου για καλό σκοπό, το οποίο διοργανώσαμε για το Thessaloniki Food Festival, το κρασί του αστικού αμπελώνα μας, τη Γοργόνα. Η Μαλαγουζιά διά χειρός Γεροβασιλείου, το εξαιρετικό φαγητό, οι πολλοί φίλοι που προσφέρθηκαν να βοηθήσουν και το θετικό vibe εκείνης της ημέρας μου έχουν μείνει αξέχαστα!

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣΜΑΡΙΟΣ TERIADE ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΗΣ

Πριν κάποια χρόνια παρουσιάσατε στο Excelsior την εικαστική έκθεσή σας «Η αμαρτία σώζει». Ποια αγαπημένη σας «αμαρτία» θα ταυτίζατε με το ξενοδοχείο;

Luxuria! Είναι το απόλυτο συνδετικό στοιχείο στην τέχνη μου και στην σχέση μου με το Excelsior. Είναι αυτή η ιδιαιτερότητα της λιτότητας που εμπεριέχεται στην πολυτέλεια. Αυτό το απόλυτο σνομπ, που γίνεται απόλυτα οικείο και ευχάριστο. Χωρίς την πολυτέλεια της λιτότητας δεν γράφει ο εγκέφαλος!

Τι θέμα και τίτλο θα είχε μια πιθανή έκθεσή σας εμπνευσμένη από το ξενοδοχείο;

Μα φυσικά ο τίτλος θα ήταν «Εxcelsior my dear»! Μια σειρά από video και εγκαταστάσεις με έμπνευση από τους χώρους του ξενοδοχείου, γυρισμένα μέσα σε ένα 24ωρο. Πρόκειται για ένα πρότζεκτ που γυρνάει συχνά στο μυαλό μου, όταν αργά τα βράδια περνάω μπροστά από τη φωτισμένη βιτρίνα του με τις λευκές δερμάτινες καρέκλες του, κάνοντας μεγαλόφωνα σενάρια που διαδραματίζονται στο συγκεκριμένο σημείο της Μητροπόλεως. Κάποια στιγμή θα γίνει πραγματικότητα!

Μοιραστείτε μαζί μας μια δυνατή ανάμνηση από το ξενοδοχείο και μια ευχή για το μέλλον.

Η δυνατότερη στιγμή ήταν αυτή στη ρεσεψιόν τις ημέρες των Χριστουγέννων. Μια εικαστική βρώσιμη εγκατάσταση, που στήθηκε στον κεντρικό χώρο της σάλας του εστιατορίου, σε συνεργασία με τον Σεφ του ξενοδοχείου και με την αμέριστη υποστήριξη της κυρίας Λένας και του κυρίου Ντίνου, ήταν ότι πιο… Excelsior μπορούσε να γίνει, σε ένα «γάμο» της τέχνης με τη γαστρονομία. Μια βραδιά που γέννησε ευχές ευδαιμονίας και ευφορίας, αλλά και στόχων ώστε να προσπαθούμε να είμαστε πάντα Excelsior!

ΗΘΟΠΟΙΟΣΑΚΗΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ

Η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη σας. Πώς έχει συνδεθεί το ξενοδοχείο Excelsior με τη ζωή σας εδώ;

Το Excelsior για εμένα είναι σαν ένα λιμάνι ζεστασιάς, μετά από μια μέρα με θαλασσοταραχή. Κάπως έτσι το αισθάνομαι. Είναι τέτοια η τοποθεσία του μέσα στο πολύβουο κέντρο της Θεσσαλονίκης, που για μένα έχει αποκτήσει μια τέτοια έννοια θαλπωρής. Η ευκολία πρόσβασης, το πόσο κοντά βρίσκεται στην εμπορική καρδιά της πόλης, αλλά και στη νυχτερινή ζωή, του δίνουν ένα μοναδικό στρατηγικό πλεονέκτημα που γρήγορα μεταφράζεται σε συναισθηματικό. Έτσι, μπορεί να σου προσφέρει, θαρρείς με μαγικό τρόπο, μια μοναδική αίσθηση όταν βρίσκεσαι μπροστά από το ξενοδοχείο μετά από πολύωρη δραστηριότητα και νιώθεις ότι έχεις φτάσει στον προορισμό σου. Από εκεί προκύπτει αυτή η αίσθηση «ζεστασιάς» που προανέφερα.

Ποιο έργο από την πορεία της καριέρας σας στο θέατρο ή τον κινηματογράφο θα φανταζόσασταν να διαδραματίζεται στο Excelsior;

Όποιος έχει επισκεφθεί το Excelsior ξέρει ότι θα μπορούσε να αποτελέσει το σκηνικό για μια πληθώρα διαφορετικών παραστάσεων. Προσωπικά, όμως, συνδέω δίχως αμφιβολία το «Αναζητώντας τον Αττίκ», μια πολύ χαρακτηριστική θεατρική παράσταση στην οποία είχα την τιμή να συμμετέχω. Είναι τέτοια η αρχιτεκτονική αίσθηση του κτιρίου του Excelsior, είναι τέτοια η ομορφιά και η πολυτέλεια που το χαρακτηρίζουν, σε συνδυασμό με την ιστορία που κουβαλάει, που του χαρίζουν έναν αέρα αρχοντικό, θαρρείς από καιρούς περασμένους. Είναι αυτή η έντονα κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα που στο μυαλό μου συνδέει το Excelsior με τη συγκεκριμένη παράσταση.

Μοιραστείτε μαζί μας μια δυνατή ανάμνηση από το Excelsior και μια ευχή για το μέλλον.

Αναμφίβολα η δυνατότερη ανάμνηση ήταν η συνέντευξη τύπου που δώσαμε στο Excelsior για το θεατρικό έργο «Ολόκληρος ο Σαίξπηρ σε μια ώρα»! Ολόκληρος ο θίασος είχαμε φτάσει στο ξενοδοχείο εξαντλημένοι, μετά από ολονύχτια πρόβα, άυπνοι, με ιδιαίτερη ένταση όπως συνήθως προκύπτει σε τέτοιες στιγμές, και μάλιστα σε μια Συνέντευξη Τύπου που δεν ήταν εύκολη. Μετά το πέρας της όμως, ήρθε μια αναπάντεχη ευχαρίστηση όταν διαπιστώσαμε ότι η ομάδα του ξενοδοχείου είχε ετοιμάσει για εμάς έναν υπέροχο μπουφέ. Εδέσματα που φαίνονταν και μύριζαν υπέροχα μας έκαναν να… αφιερωθούμε στον μπουφέ, θαρρείς με έλλειψη αξιοπρέπειας, παρασυρμένοι από τις εξωτικές γεύσεις. Σαν ευχή για το μέλλον, θα σας εκμυστηρευτώ κάτι: εκπλήσσομαι κάθε φορά που σκέφτομαι ότι συμπληρώθηκαν 10 χρόνια από την ανακαίνιση του Excelsior, για το οποίο έχω την αίσθηση ότι δεν είχε σταματήσει να λειτουργεί ποτέ. Αυτή ακριβώς είναι και η ευχή μου προς το ξενοδοχείο. Να συνεχίσει να προκαλεί την αίσθηση ότι ο χρόνος σταματά!

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΤΣΗΣ

Τι σημαίνει για εσάς το Excelsior;

Η λέξη Excelsior είναι λατινική. Αν έπρεπε να την εξηγήσουμε θα λέγαμε, περιφραστικά, «αυτό που κινείται συνεχώς ανοδικά», «αυτό που διαρκώς βελτιώνεται». Στο δικό μου το μυαλό, λοιπόν, το Excelsior είναι αυτό ακριβώς. Ένα διαμάντι στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, που έχει πάντα σκοπό να είναι το καλύτερο, να προσφέρει το καλύτερο, που δεν σταματά ποτέ να βελτιώνεται.

Από που αντλήσατε την έμπνευσή σας για τα έργα τέχνης που κοσμούν τους χώρους του ξενοδοχείου;

Τα έργα που υπάρχουν στους χώρους του ξενοδοχείου είναι, όπως μπορείτε να καταλάβετε, προϊόν και αποτέλεσμα της σχέσης που είχα με το χώρο, από όταν ακόμα ήταν σε αρχικό στάδιο. Προσπάθησα, και θέλω να πιστεύω ότι κατάφερα, να αποτυπώσω εικόνες που θα έχουν άμεση σχέση με το ξενοδοχείο και το περιβάλλον γύρω από αυτό, την ατμόσφαιρα που δημιουργεί συνολικά το Excelsior, και ως εκ τούτου να προκαλέσω στον επισκέπτη του ξενοδοχείου και θεατή των έργων μια συναισθηματική ταύτιση.

Μοιραστείτε μαζί μας μια δυνατή ανάμνηση από το Excelsior και μια ευχή για το μέλλον.

Όπως σας είπα, είχα την τύχη να βρεθώ στο χώρο από νωρίς, και ακόμα δεν πιστεύω πώς πέρασαν 10 χρόνια από τότε. Αναπόφευκτα, θα έλεγα, η δυνατότερη ανάμνησή μου είναι από εκείνες τις μέρες, όταν το ιστορικό κτίριο ήταν ακόμα στη διαδικασία της ανακαίνισης. Ο χώρος ήταν γεμάτος με κόσμο, ανθρώπους που δούλευαν πυρετωδώς και μηχανήματα που βούιζαν και έκαναν θόρυβο. Ώσπου ήρθε η ώρα της ολοκλήρωσης. Τότε και αποκαλύφθηκε η τελική ομορφιά του, και τα πάντα επισκιάστηκαν. Αυτή την ομορφιά που ο επισκέπτης μπορεί να δει και να χαρεί ως σήμερα. Μια ομορφιά που εύχομαι να συνεχίσει να λάμπει για πάντα!

10 ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Γνωρίστε το προσωπικό του Excelsior, την καρδιά και τη ψυχή του ξενοδοχείου μας στη Θεσσαλονίκη και τον λόγο για τον οποίο φημιζόμαστε για τη μοναδική φιλοξενία μας. Είναι παθιασμένοι και αφοσιωμένοι ο καθένας στον ρόλο του και σε κάθε επισκέπτη – τους νέους και τους παλιούς πελάτες και όλους όσοι έχουν γίνει κομμάτι της οικογένειας του Excelsior. Τους ζητήσαμε να μοιραστούν κάποιες από τις αναμνήσεις τους από τα δέκα χρόνια του Excelsior.

FRONT OFFICE MANAGERΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΟΥΛΑΣ

Δουλεύει στο Excelsior 10 χρόνια, από την πρώτη μέρα λειτουργίας του. Ξεκίνησε στην θέση του εκπαιδευόμενου και σήμερα είναι front office manager.

Ποιο είναι το πιο περίεργο πράγμα που σου έχει συμβεί κατά τη σταδιοδρομία σου στο Excelsior;

Στόχος της δουλειάς μου αλλά και προσωπική επαγγελματική μου διαστροφή είναι να κάνω και τις πιο τρελές απαιτήσεις των πελατών πραγματικότητα! Ένα παράδειγμα που θυμάμαι πάντα είναι ένας πελάτης που ήθελε να κάνει βόλτα με την γυναίκα του και να της δείξει την πόλη από ψηλά, πιλοτάροντας ιδιωτικό αεροπλάνο. Κατάφερα να του βρω διθέσιο αεροπλάνο για να το κάνει! Ήταν μια μοναδική εμπειρία γι’ αυτόν και μετά την αναχώρησή του μου έστειλε γράμμα για να με ευχαριστήσει προσωπικά.

Ποια είναι η καλύτερη ανάμνησή σου από τότε που ξεκίνησες στο Excelsior;

Στο Excelsior πραγματικά είμαστε μια οικογένεια, κι αυτό το ξαναθυμήθηκα με τον καλύτερο τρόπο μετά την ολοκλήρωση των στρατιωτικών μου υποχρεώσεων, όταν επέστρεψα στο πόστο μου στο ξενοδοχείο. Δέχτηκα πολύ θερμή υποδοχή τόσο από την οικογένεια Τορνιβούκα, όσο και από τους συναδέλφους αλλά ακόμα και από τους πελάτες. Έχουμε πολλούς τακτικούς πελάτες στο ξενοδοχείο και όταν επέστρεψα πολλοί πελάτες μου είπαν ότι με αναζητούσαν τόσο καιρό και ρωτούσαν για εμένα. Αυτή η αγάπη που έλαβα με ξάφνιασε ευχάριστα, με συγκίνησε πραγματικά!

Τι σου αρέσει περισσότερο στη δουλειά σου στο Excelsior;

Μου αρέσει πολύ το γεγονός ότι γνωρίζω καθημερινά τόσους πελάτες, ανθρώπους διαφορετικής κουλτούρας, από διάφορες χώρες. Κυρίως όμως παίρνω τεράστια ικανοποίηση από το να κάνω καθένα πελάτη ξεχωριστά να νιώθει σαν στο σπίτι του, να τον βοηθάω να γνωρίσει και να αγαπήσει την Θεσσαλονίκη, να ζήσει μια πραγματική «εμπειρία» στην πόλη αλλά και στο ξενοδοχείο.

BARMANΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΤΡΩΝΗΣ

Ξεκίνησε το 2014 στο bar με το άνοιγμα του be* bar-restaurant.

Ποιο είναι το πιο περίεργο πράγμα που σου έχει συμβεί κατά τη σταδιοδρομία σου στο Excelsior;

Ένα βράδυ, αφού είχα τελειώσει τη βάρδια μου, με κάλεσε πίσω η reception γιατί ένα ζευγάρι φιλοξενούμενων είχε αποφασίσει ότι ήθελε μια προσωπική παρουσίαση cocktail στο δωμάτιό τους! Δεν είχα απομακρυνθεί πολύ κι έτσι επέστρεψα – ήξερα το ζευγάρι γιατί τους είχα ήδη σερβίρει στο μπαρ. Τους έφτιαξα λοιπόν τα cocktail στο δωμάτιό τους, τους τα παρουσίασα και τα συζητήσαμε μαζί.

Ποια είναι η καλύτερη ανάμνησή σου από τότε που ξεκίνησες στο Excelsior;

Ένα από τα πιο ευχάριστα πράγματα ήταν όταν σέρβιρα στο μπαρ τον global ambassador της Bacardi. Είναι ένας από τους ανθρώπους που θαυμάζω στον χώρο αλλά δεν τον αναγνώρισα. Μετά από ώρες κουβέντας για cocktails και spirits μου έδωσε την κάρτα του και όταν κατάλαβα ποιος είναι σοκαρίστηκα ευχάριστα και ένιωσα μεγάλη τιμή που τον γνώρισα από κοντά!

Τι σου αρέσει περισσότερο στη δουλειά σου στο Excelsior;

Αυτό που μου αρέσει πάρα πολύ είναι ότι μέσα από την δουλειά μου που είναι πίσω από το μπαρ έχω την ευκαιρία να συναντώ και να σερβίρω ανθρώπους με διαφορετικές κουλτούρες.

GROOMΣΤΑΥΡΟΣ ΔΗΜΟΥ

Δούλευε ως εκπαιδευόμενος στη reception του City το 2008 και ξεκίνησε ως γκρουμ στο άνοιγμα του Excelsior. Το 2014 πήγε στο City ως γκρουμ και στη συνέχεια ανέλαβε και κάποιες βάρδιες ως receptionist. Το 2017 επέστρεψε στο Excelsior.

Ποιο είναι το πιο περίεργο πράγμα που σου έχει συμβεί κατά τη σταδιοδρομία σου στο Excelsior;

Το 2018 αντιμετωπίσαμε μια μεγάλη νεροποντή στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, από την οποία πολλά κτίρια της πόλης πλημμύρισαν, μεταξύ των οποίων και το κτίριο του Excelsior. H κατάσταση ήταν δύσκολη γιατί έπεφταν πολλά νερά με ορμή από τη στριφογυριστή σκάλα του ξενοδοχείου και είχε δημιουργηθεί χείμαρρος! Ευτυχώς και η διεύθυνση και όσο προσωπικό βρισκόταν εκείνη τη στιγμή εκεί αρπάξαμε σκούπες και κουβάδες και τελικά καταφέραμε να αποφύγουμε τα χειρότερα από άποψη βλαβών αλλά και να αποκαταστήσουμε σχετικά άμεσα την εικόνα του ξενοδοχείου για τους πελάτες – την άλλη μέρα ένιωθε κανείς ότι δεν είχε συμβεί τίποτα. Το περίεργο ήταν ότι μέσα στον μεγάλο χαμό με τα νερά να τρέχουν ποτάμια ήρθε ένας πελάτης στην υποδοχή ζητώντας early check in, σαν να μην πρόσεχε καν ό,τι συνέβαινε γύρω του. Παρόλο το σουρεαλιστικό του πράγματος, καταφέραμε να τον εξυπηρετήσουμε άμεσα και να ανέβει στο δωμάτιο του χωρίς να καταλάβει τίποτα!

Ποια είναι η καλύτερη ανάμνησή σου από τότε που ξεκίνησες στο Excelsior;

Η πιο δυνατή μου στιγμή και συγχρόνως η πιο συγκινητική ανάμνηση παρά τα χρόνια πορείας που έχω στο ξενοδοχείο θα παραμένει πάντα η πραγματοποίηση της πρώτης άφιξης πελατών με το άνοιγμα του ξενοδοχείου στις 13/11/2009. Όλη η ομάδα συνεργάστηκε άψογα ώστε να πάνε όλα στην εντέλεια ενώ η ανάμνησή μου είναι τόσο έντονη από αυτή τη στιγμή που θα ευχόμουν να μπορούσα να γυρίσω τον χρόνο πίσω ώστε να το ζήσω ξανά.

Τι σου αρέσει περισσότερο στη δουλειά σου στο Excelsior;

Είναι αδιανόητο να ξεχωρίσω ένα μόνο στοιχείο αφού αυτό που με γεμίζει στην εργασία μου είναι ένα μωσαϊκό εμπειριών. Η ικανοποίηση και η ευχαρίστηση που εισπράττω όταν βλέπω τους πελάτες του ξενοδοχείου να αναχωρούν ευτυχισμένοι και χαμογελαστοί και να ξαναέρχονται σε τακτά χρονικά διαστήματα, καθώς και η εξαίρετη σχέση με την διοίκηση και τους συναδέλφους μου, κρατάει στο ίδιο επίπεδο την διάθεση μου να προσφέρω ακόμη και μετά από τόσα χρόνια υπηρεσίας στο Excelsior.

RECEPTIONISTΑΡΤΕΜΙΣ ΒΟΥΓΙΟΒΙΤΣ

Ξεκίνησε ως εκπαιδευόμενη το 2013 στο Eagles Palace στο επισιτιστικό τμήμα για 3,5 μήνες. Συνέχισε την πρακτική της στο City στο τμήμα υποδοχής. Μετά το πέρας της πρακτικής ξεκίνησε να εργάζεται ως receptionist στο Excelsior.

Ποιο είναι το πιο περίεργο πράγμα που σου έχει συμβεί κατά τη σταδιοδρομία σου στο Excelsior;

Δεν θα το χαρακτήριζα περίεργο. Το πιο πρόσφατο είχε να κάνει με μια κυρία μεγάλης ηλικίας που ήθελε να φορέσει τα καινούργια σκουλαρίκια που είχε μόλις αγοράσει αλλά επειδή δεν έβλεπε καλά ζήτησε την βοήθειά μου. Με ευχαρίστησε αρκετές φορές που την βοήθησα. Ήταν τόσο γλυκιά και χαριτωμένη! Αργότερα το ίδιο βράδυ μου είπε πως έκλεψε τις εντυπώσεις της παρέας της!

Ποια είναι η καλύτερη ανάμνησή σου από τότε που ξεκίνησες στο Excelsior;

Δεν θα ξεχάσω την έκπληξη που ένιωσα όταν διάβασα την αρκετά θετική αξιολόγηση των Mystery Guests της SLH, που έτυχε να τους εξυπηρετήσω 2 συνεχόμενες χρονιές δίχως να έχω την παραμικρή ιδέα!

Τι σου αρέσει περισσότερο στη δουλειά σου στο Excelsior;

Εκείνο που μου αρέσει περισσότερο από καθετί είναι η επαφή που έχω με τους ανθρώπους. Είναι πολύ όμορφο να συναναστρέφεσαι με άτομα απ' όλο τον κόσμο, να ανταλλάσσεις απόψεις, να βλέπεις τις ομοιότητες και τις διαφορές των επισκεπτών διαφορετικών εθνικοτήτων και να μαθαίνεις καινούργια πράγματα!

FRONT OFFICE MANAGERΕΛΙΝΑ ΧΑΤΖΗΜΑΥΡΟΥ

Ξεκίνησε ως receptionist to 2014 στο City και σήμερα είναι υπεύθυνη υποδοχής στο Excelsior.

Ποιο είναι το πιο περίεργο πράγμα που σου έχει συμβεί κατά τη σταδιοδρομία σου στο Excelsior;

Ζευγάρι στο ξενοδοχείο με ένα κοριτσάκι περίπου 6 ετών έμεινε για αρκετές μέρες στο Excelsior ώστε να καταφέρουμε να γίνουμε καλές «φίλες» με την μικρούλα, τόσο που καθημερινά μου έφερνε ζωγραφιές δικές μου και μου έκανε ζεστές αγκαλιές. Το αξιοπερίεργο είναι πως την τελευταία μέρα διαμονής τους και στην υποδοχή λίγο πριν αναχωρήσουν, η «Χ» άρχισε να λέει με παράπονο στους γονείς της πως πέρασε τόσο όμορφα, της άρεσε το ξενοδοχείο και ότι όλοι την αγαπούσαν τόσο που δεν δεχόταν να φύγει. Την στιγμή εκείνη ξεκίνησε να με τραβάει από το χέρι για να με πάρει μαζί τους στην επιστροφή και παρόλο που εγώ την διαβεβαίωνα ότι δεν μπορούσα να φύγω, όμως υπήρχε πάντα τρόπος και χρόνος για να ξαναγυρίσει, έκλαιγε γοερά και φώναζε. Έπειτα από σκληρή διαπραγμάτευση και νόημα απ’ την μαμά, της υποσχέθηκα ότι δεν θα έδινα το δωμάτιο της σε άλλο παιδάκι και δεν θα αγαπούσα κανένα άλλο κοριτσάκι τόσο πολύ! Η πιο γλυκιά και συνάμα η πιο παράξενη εμπειρία.

Ποια είναι η καλύτερη ανάμνησή σου από τότε που ξεκίνησες στο Excelsior;

Η πιο έντονη και συναισθηματικά φορτισμένη μου στιγμή ήταν την ημέρα πριν διακόψω την εργασία μου λόγω εγκυμοσύνης, που η Διοίκηση σε συνεργασία με το υπόλοιπο προσωπικό οργάνωσε έκπληξη με πίνακα-ταμπλό με το σήμα του ξενοδοχείου και αφιερώσεις με ευχές γεμάτες αγάπη για το νέο μέλος της οικογένειας. Ο πίνακας ακόμη κοσμεί το δωμάτιο του γιου μου και η ανάμνηση είναι το ίδιο δυνατή όσο εκείνη την ημέρα.

Τι σου αρέσει περισσότερο στη δουλειά σου στο Excelsior;

Το θετικό κλίμα και η άψογη σχέση που διατηρείται με τη Διοίκηση και τους υπόλοιπους συναδέλφους, καθώς και η σχέση αγάπης που έχουμε κατορθώσει να οικοδομήσουμε όλα αυτά τα χρόνια με τους ανθρώπους που φιλοξενούμε στο Excelsior και μοιραζόμαστε τις δικές τους μικρές εμπειρίες ενώ γινόμαστε ταυτόχρονα κομμάτι από αυτές.

ΚΑΜΑΡΙΕΡΑΣΤΕΛΛΑ ΛΙΟΥΡΑ

Ήταν εδώ πριν το άνοιγμα του Excelsior, σε όλα τα καθαρίσματα και την προετοιμασία του ξενοδοχείου.

Ποιο είναι το πιο περίεργο πράγμα που σου έχει συμβεί κατά τη σταδιοδρομία σου στο Excelsior;

Το πιο περίεργο πράγμα που μου έχει συμβεί είναι, πριν αρκετά χρόνια στο δωμάτιο 15, όπου ο πελάτης βρισκόταν μέσα στο δωμάτιο και ζήτησε αποκλειστικά εμένα να καθαρίσω αλλά ήθελε να του περιγράφω την κάθε μου κίνηση π.χ. τώρα πρέπει να ξεσκονίσω, τώρα στρώνω το κρεβάτι, κλπ. Στο τέλος μου είπε γεμάτος ευχαρίστηση πως έχει να δει τέτοια νοικοκυρά από τα χρόνια της μητέρας του.

Ποια είναι η καλύτερη ανάμνησή σου από τότε που ξεκίνησες στο Excelsior;

Η καλύτερη ανάμνηση είναι από τακτικούς πελάτες που καθάρισα το δωμάτιο τους και μου είπαν πόσο υπέροχα καθαρό το βρήκαν.

Τι σου αρέσει περισσότερο στη δουλειά σου στο Excelsior;

Το φιλικό κλίμα που επικρατεί ανάμεσα στους συναδέλφους μου.

ΜΑΓΕΙΡΑΣΗΛΙΑΣ ΜΥΣΤΑΚΙΔΗΣ

Ξεκίνησε το 2010 την πρακτική του στο Eagles Palace, όπου και εργάστηκε τις σεζόν 2011, 2012 και 2013. Από το 2014 μέχρι και σήμερα εργάζεται στην κουζίνα του Excelsior.

Ποιο είναι το πιο περίεργο πράγμα που σου έχει συμβεί κατά τη σταδιοδρομία σου στο Excelsior;

Ένα από τα πιο περίεργα γεγονότα που μου έχουν συμβεί κατά τη διάρκεια της πορείας μου στο Excelsior ήταν μια μέρα στο πρωινό του ξενοδοχείου που βρήκαμε έναν πελάτη στην κουζίνα του roof garden να έχει ανοίξει το ψυγείο και να παίρνει το πρωινό του! Ευτυχώς όταν ενημερώθηκε ότι δεν επιτρέπεται να το κάνει αυτό μόνος του, αντιμετώπισε την κατάσταση με ευγένεια και χιούμορ.

Ποια είναι η καλύτερη ανάμνησή σου από τότε που ξεκίνησες στο Excelsior;

Έχοντας την τύχη να δουλεύω σε μια από τις πιο όμορφες γωνιές της Θεσσαλονίκης, θα μπορούσα να πω ότι μία από τις καλύτερες στιγμές μου στο ξενοδοχείο είναι κάθε χρόνο το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς. Είναι πολύ ωραίο να περνάς τις τελευταίες στιγμές του χρόνου κάνοντας αυτό που αγαπάς μαζί με την ομάδα σου μέσα σε ένα εορταστικό κλίμα.

Τι σου αρέσει περισσότερο στη δουλειά σου στο Excelsior;

Όντας ένας άνθρωπος που αγαπάει πολύ αυτό που κάνει, η κουζίνα του Excelsior μου έχει μάθει να το κάνω αυτό μέσα σε ένα ομαδικό πνεύμα με ευκαιρίες εξέλιξης.

SERVERΣΤΕΛΛΑ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΗΛ

Ξεκίνησε την πρακτικής της το 2012 στο Eagles Palace, και από το 2013 βρίσκεται στο Excelsior.

Ποιο είναι το πιο περίεργο πράγμα που σου έχει συμβεί κατά τη σταδιοδρομία σου στο Excelsior;

Μια περίεργη ιστορία που μου έρχεται στο μυαλό ήταν στο roof garden, όταν καθώς έκανα καφέδες μέσα στην κουζίνα για κάποιους πελάτες άκουσα μια αντρική φωνή, γύρισα και είδα ένα κύριο, ο οποίος μπήκε από το γραφείο του τετάρτου ορόφου, ανέβηκε τη σκάλα και ήρθε στην κουζίνα και αυτό που ήθελε ήταν να φορτίσει το κινητό του. Όταν τον ρώτησε αν έχει πρόβλημα με το ρεύμα στο δωμάτιο του, μου απάντησε ότι απλά δεν ήθελε να ξυπνήσει την γυναίκα του. Χωρίς άλλες ερωτήσεις πήρα το κινητό του, εκείνος κατέβηκε τις σκάλες και τον ξαναείδαμε με τη γυναίκα του στη σάλα του πρωινού, όπου και του το έδωσα πίσω πλήρως φορτισμένο.

Ποια είναι η καλύτερη ανάμνησή σου από τότε που ξεκίνησες στο Excelsior;

Συνεχίζοντας στη δεύτερη ερώτηση, στην οποία δε θα είμαι συγκεκριμένη επειδή έχω πολλές καλές αναμνήσεις και δεν μπορώ να ξεχωρίσω μια, θα σου πω μόνο αυτό, η γνωριμία με τόσους ανθρώπους. Ανθρώπους που σε κάνουν καλύτερο στη δουλειά σου, αλλά περισσότερο σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο.

Τι σου αρέσει περισσότερο στη δουλειά σου στο Excelsior;

Τέλος, αυτό που μου αρέσει περισσότερο στη δουλειά μου είναι πάλι οι άνθρωποι, αλλά οι άνθρωποι που έχουν έρθει να διασκεδάσουν και εγώ είμαι μέρος της διασκέδασης τους. Εξυπηρετώ και γνωρίζω διαφορετικούς ανθρώπους και κάθε φορά πρέπει να προσαρμοστώ στον καθένα ξεχωριστά και αυτό είναι μια πρόκληση.

GROOMΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΑΒΒΙΔΗΣ

Δουλεύει στο Excelsior από την πρώτη μέρα λειτουργίας του. Από το 2016 κάνει και τη νυχτερινή βάρδια στην υποδοχή.

Ποιο είναι το πιο περίεργο πράγμα που σου έχει συμβεί κατά την σταδιοδρομία σου στο Excelsior;

Μια από τις πιο περίεργες αναμνήσεις μου στο ξενοδοχείο είναι η βοήθεια που προσφέραμε σε πελάτισσα μας για ένα μικρό πρόβλημα υγείας. Θυμάμαι ακόμα χαρακτηριστικά την τρομαγμένη και αναστατωμένη κόρη της πελάτισσας μας, η οποία έντρομη μας τηλεφώνησε στο ξενοδοχείο ότι η μητέρα της δεν απαντά στο τηλέφωνο, ενώ νωρίτερα της είχε πει ότι δεν αισθανόταν καλά και θα ξάπλωνε για λίγο να ξεκουραστεί. Της τηλεφωνήσαμε στο δωμάτιο αλλά δεν υπήρξε καμία απάντηση. Ανεβήκαμε στο δωμάτιο, χτυπήσαμε την πόρτα αλλά δεν υπήρξε ανταπόκριση. Μην έχοντας καταφέρει να επικοινωνήσουμε η ανησυχία της κόρης της μεγάλωνε. Μας παρακάλεσε να ξαναπροσπαθήσουμε να την ξυπνήσουμε και ότι σίγουρα ήταν στο δωμάτιο. Προσπαθήσαμε ξανά, χτυπώντας της και πάλι την πόρτα. Η κυρία δεν απαντούσε αλλά ακούγαμε το κινητό της να χτυπάει ασταμάτητα μέσα στο δωμάτιο, καθώς η κόρη της την αναζητούσε. Αποφασίσαμε να μπούμε στο δωμάτιο. Η κυρία ήταν ξαπλωμένη στο πάτωμα. Έχοντας σοκαριστεί από την εικόνα, προσπαθήσαμε να δούμε αν η κυρία ήταν καλά και αν έχει τις αισθήσεις της. Ευτυχώς η γυναίκα συνήλθε και άμεσα της χορηγήσαμε κάτι γλυκό και νερό διότι η κυρία είχε λιποθυμήσει από υπογλυκαιμικό σοκ. Είπαμε ένα αθώο ψέμα στην κόρη της κυρίας για να ηρεμήσει (μετά από παράκληση της πελάτισσάς μας), ότι η κυρία απλά είχε αποκοιμηθεί.

Κατά την αναχώρηση μας ευχαρίστησαν και οι δύο θερμά για όσα κάναμε, καθώς η πελάτισσα είπε την αλήθεια στην κόρη της. Παρόλη την ένταση, την τρομάρα και τον μικρό πανικό, έχοντας αντιδράσει τόσο καλά, και σκεπτόμενος ότι καταφέραμε να «σώσουμε» μια ζωή πραγματικά αισθάνθηκα περήφανος και χαρούμενος.

Ποια είναι η καλύτερη ανάμνησή σου από τότε που ξεκίνησες στο Excelsior;

Μια από τις πιο ευχάριστες αναμνήσεις είναι όταν βοήθησα έναν πελάτη μας να κάνει πρόταση γάμου στη σύντροφό του. Ο πελάτης είχε ξαναμείνει στο ξενοδοχείο μας και του άρεσε τόσο πολύ που το θεώρησε το καταλληλότερο μέρος για να πραγματοποιήσει το σχέδιό του. Μιλούσαμε στο τηλέφωνο με τον πελάτη ώστε να οργανώσουμε μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια σωστά και κρυφά. Ετοιμάσαμε ένα από τα καλύτερα δωμάτια μας, μια junior suite στον 3ο όροφο. Τοποθετήσαμε ροδοπέταλα στο πάτωμα του δωματίου που οδηγούσαν στο κρεβάτι. Μια πανέμορφη ανθοδέσμη την οποία είχα τοποθετήσει στο τραπέζι μαζί με μια σαμπάνια (την ανθοδέσμη είχα πάρει εγώ από ένα κοντινό ανθοπωλείο, μετά από συνεννόηση με τον πελάτη με βάση το μέγεθος και τα λουλούδια που ζήτησε).

Ο κύριος ήρθε από το ξενοδοχείο νωρίτερα και ανεβήκαμε στο δωμάτιο για να δει πώς είχαν διαμορφωθεί όλα. Ο πελάτης τοποθέτησε ένα όμορφο κουτάκι στο κέντρο του κρεβατιού. Ο κύριος με ευχαρίστησε για το καταπληκτικό «έργο» και έφυγε για να επιστρέψει με την σύντροφό του μία ώρα αργότερα. Το ζευγάρι ανέβηκε να ξεκουραστεί στο δωμάτιο αλλά η κυρία δεν ήξερε τι την περιμένει. Μία ώρα μετά το ζευγάρι κατέβηκε για την βραδινή του έξοδο. Η κυρία συγκινημένη και κατενθουσιασμένη μας ευχαρίστησε για όλα όσα κάναμε. Είναι πολύ όμορφο να είσαι μέσα στις όμορφες στιγμές και αναμνήσεις των πελατών. Ένιωσα χαρούμενος και περήφανος για όλους μας.

Τι σου αρέσει περισσότερο στη δουλειά σου στο Excelsior;

Αυτό που μου αρέσει πάρα πολύ δουλεύοντας στο ξενοδοχείο είναι η συναναστροφή και η γνωριμία με πολλούς και διαφορετικούς ανθρώπους. Η δυνατότητα να βοηθάω με τις γνώσεις και την εξυπηρέτηση μου, να γίνει όσο το δυνατόν πιο ευχάριστη η διαμονή τον επισκεπτών.

ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΤHΣΔΗΜHΤΡΗΣ ΜΟΥΖΟYΡΗΣ

Δουλεύει στην εταιρεία από το 2011, όταν ξεκίνησε ως υπεύθυνος υποδοχής στο City. Σήμερα είναι υποδιευθυντής του Excelsior και του City.

Ποιο είναι το πιο περίεργο πράγμα που σου έχει συμβεί κατά την σταδιοδρομία σου στο Excelsior;

Το πιο περίεργο πράγμα που μου συνέβη κατά την εργασία μου στο Excelsior ήταν με έναν πελάτη μας από το εξωτερικό. Αρχικά επικοινώνησε μαζί μας μετά τη διαμονή του, ζητώντας να αγοράσει ένα καινούργιο μπουρνούζι από αυτά που χρησιμοποιούμε στα δωμάτια. Ο πελάτης πλήρωσε για όλα: μπουρνούζι, μεταφορικά, τελωνείο. Εμείς το στείλαμε και απλά του ζητήσαμε να μας απαντήσει ηλεκτρονικώς ότι παρέλαβε το δέμα, πράγμα το οποίο και έκανε. Μόνο που για να μας αποδείξει ότι το παρέλαβε και πόσο χαρούμενος ήταν, επισύναψε και μια φωτογραφία με τον ίδιο να φορά το μπουρνούζι καθισμένος στο σαλόνι του σπιτιού του. Μας ευχαρίστησε πολλές φορές και ειλικρινά έδειχνε πολύ ευτυχισμένος... έπρεπε να του το είχαμε κάνει δώρο.

Ποια είναι η καλύτερη ανάμνησή σου από τότε που ξεκίνησες στο Excelsior;

Οι καλές αναμνήσεις από τότε που ξεκίνησα να εργάζομαι στο Excelsior είναι πάρα πολλές. Αν έπρεπε να ξεχωρίσω μία θα ήταν όταν ένας πολύ τακτικός πελάτης μας σε μια συζήτηση που είχαμε την ώρα που αναχωρούσε από το ξενοδοχείο μου είπε το εξής: Ξέρεις, για μένα δεν είστε απλά ένα ξενοδοχείο που θα επιλέξω για να μείνω, είστε το σπίτι μου στη Θεσσαλονίκη. Να το θυμάσαι καλά αυτό, μου είπε. Ο κύριος συνεχίζει να είναι μέχρι και σήμερα τακτικός πελάτης του ξενοδοχείου μας και είμαστε περήφανοι γι’ αυτό.

Τι σου αρέσει περισσότερο στη δουλειά σου στο Excelsior;

Αυτό που μου αρέσει περισσότερο στην εργασία μου στο Excelsior είναι η ποιότητα του έμψυχου δυναμικού που εργάζεται στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο. Επικρατεί ένα πολύ καλό κλίμα συνεργασίας με συναδέλφους που είναι άριστοι επαγγελματίες και εργάζονται με γνώμονα την ευχαρίστηση του πελάτη. Λειτουργώντας μέσα σε μια τέτοια ομάδα αισθάνομαι ότι κάθε μέρα γίνομαι καλύτερος και πάω όλο και πιο πέρα. Αυτό είναι το καλύτερο κομμάτι της δουλειάς μου.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κομνηνών 10 & Μητροπόλεως 23,
54622 Θεσσαλονίκη, Ελλάδα
T: +30 2310 021 020
F: +30 2310 021 030
E: info@excelsiorhotel.gr

ΤΜΗΜΑ ΠΩΛΗΣΕΩΝ

T: +30 2310 021 005
E: sales@torhotelgroup.gr

ΤΜΗΜΑ ΚΡΑΤΗΣΕΩΝ

T: +30 2310 021 000
E: reservations@torhotelgroup.gr

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ

Traveller Made Small Luxury Hotels of the World Always Your Friend Air Guru
Tor Hotel Group
City Hotel Eagles Palace Eagles Villas
ΕΣΠΑ